Collectiviteitskorting 2024: wat betekent dit voor mij?

0 Shares
0
0
0

Hoewel de geluiden om de collectieve zorgverzekeringen tegenwoordig niet altijd zo positief klinken, is er toch nog wel degelijk reden om het hier over te hebben. En dan hebben we het met name over de collectiviteitskorting die in 2024 nog steeds bestaat. Althans, niet op de manier hoe dat vier jaar geleden nog was, maar hoe dat zit, lees je in dit artikel.

Sterker nog, wij zijn er voor iedereen die het maar allemaal ingewikkeld vindt, zo’n collectiviteitskorting. Want, hoewel de meeste mensen begin januari al van zorgverzekering zijn overgestapt, is er nog wel degelijk een groep die nog moet of kan zeggen. In dit artikel vertellen we je alles over dit complexe onderwerp. Lees je gauw verder?

Uitleg van begrippen

We zullen allereerst beginnen met de uitleg van een aantal begrippen. Dit draagt eraan bij om de rest van dit artikel beter te begrijpen. Kijk zelf maar eens:

  • Collectieve zorgverzekering
    Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die wordt aangeboden aan een groep mensen, vaak via een werkgever, vakbond of vereniging. Deze verzekering kan voordelen bieden, zoals kortingen op premies of aanvullende dekkingen. Het doel is om kosten te besparen en betere zorgtoegang te bieden aan de groepsleden. Ben je bijvoorbeeld student, dan kan je mogelijk via de universiteit een zorgverzekering aanvragen. Veel werkgevers doen hetzelfde voor hun werknemers.
  • Collectiviteitskorting
    De collectiviteitskorting is een vermindering op de premie van een zorgverzekering die wordt aangeboden bij zo’n collectieve zorgverzekering. In veel gevallen is (of eigenlijk was) het goedkoper en daarmee aantrekkelijker voor personen om deze verzekering af te sluiten.

Zorgverzekering in Nederland

Nu je op de hoogte bent van de bovenstaande twee begrippen, zullen we vertellen hoe het is geregeld wat betreft de zorgverzekering in Nederland.

  1. Ieder jaar worden rond medio november de nieuwe tarieven van alle zorgverzekeringen bekend gemaakt.
  2. Vanaf dat punt heb je te maken met drie verschillende scenario’s.
    – Iedereen heeft in principe tot 31 december om over te stappen. De nieuwe zorgverzekeraar zegt je oude zorgverzekering op en alles is geregeld
    – Als je tot en met uiterlijk 31 december je zorgpolis opzegt en nog geen nieuwe aansluit, heb je tot 1 februari om een nieuwe zorgpolis af te sluiten.
    – Doe je niks, dan wordt je huidige zorgpolis automatisch voor nog een jaar verlengd.

Voor alle mensen met een vermogen en inkomen onder een bepaalde grens, geldt de regel dat er zorgtoeslag kan worden aangevraagd. Deze zorgtoeslag is helaas in 2024 weer wat gedaald, omdat deze in 2023 juist extra hoog was ingesteld, om mensen tegemoet te komen met de stijgende kosten. Het maximale bedrag ligt dit jaar op €123,00, vorig jaar was dit nog tientallen euro’s hoger.

Collectiviteitskorting

Bij de nummer 2 van de bovenstaande opsomming, staat dat beschreven dat je aan het einde van het jaar kan overstappen naar een andere zorgverzekering. Mocht je in een dergelijke positie staan en wordt het aan je aangeboden, dan kan je kiezen voor een collectieve zorgverzekering. Over de korting die daarbij hoort, de collectiviteitskorting, geldt het volgende:

  • 2020
    Vanaf 2020 daalde de collectiviteitskorting op de basiszorgverzekering van 10% naar 5%.
  • 2023
    De collectiviteitskorting op de basiszorgverzekering is in 2023 helemaal verdwenen.
  • 2024
    In 2024 is het 2023-scenario nog steeds van toepassing. Echter moet daarbij worden vermeld dat de korting op aanvullende verzekeringen mogelijk is gebleven. En, zorgverzekeraars kunnen in principe zorginhoudelijke afspraken maken voor collectief verzekerden. Met andere woorden, in sommige gevallen is het niet meer echt aantrekkelijk om een dergelijke verzekering te kiezen.

Moet ik kiezen voor een collectieve zorgverzekering?

Of je dus in 2024 nog moet kiezen voor een collectieve zorgverzekering, hangt af van verschillende zaken. Allereerst moet je je beseffen dat er op de basis geen korting meer wordt gegeven. Daar zit dus geen verschil in. Het gaat er daarbij grotendeels om welke aanvullende verzekeringen erbij worden gegeven, hoeveel korting hierop zit én, niet geheel onbelangrijk, of deze aanvullende verzekeringen relevant voor je zijn. Heb je bijvoorbeeld een slecht gebit, maar wordt er juist korting gegeven op de aanvullende fysiotherapie verzekering, dan heb je daar weinig aan. Aan de andere kant bieden sommige verzekeringen juist over het algemeen veel te veel, waar je eigenlijk niet heel veel van hebt. Zo betaal je meer dan dat je zou betalen wanneer je een eigen verzekering zal afsluiten.

Conclusie

De collectiviteitskorting in 2024 is eigenlijk niet veranderd ten opzichte van 2023. De korting op de basiszorgverzekering is volledig verdwenen. Wel kunnen er nog kortingen gegeven op aanvullende verzekeringen en zorgverzekeraars mogen ook nog aparte afspraken met de collectief verzekerden. Of een degelijke verzekering voor jou de moeite waard is, hangt af van je persoonlijke situatie. We raden je dan ook aan een expert te raadplegen of zelf een ‘vergelijkend waren’ onderzoek te doen.

0 Shares
Gerelateerd

BlogErik van Loon vermogen

Een bourgondiër die houdt van rallycross, of een rallycoureur ook nog eens handelt in vlees. Het is maar…