Hoeveel belasting betaal je over vakantiegeld 2024

0 Shares
0
0
0

Het is weer bijna mei en dat betekent dat werkend Nederland een mooi bedrag aan inkomsten vergaard. In mei wordt namelijk het vakantiegeld uitgekeerd. Hoewel het bij sommige mensen al bij hun maandelijks salaris in zit, zullen de meeste dit als een extraatje ontvangen.

Maar, zoals bij alles in Nederland geldt, niks krijg je ‘zomaar’. Met andere woorden, je kan verwachten dat er bepaalde regels aan kleven, die ervoor zorgen dat jij waarschijnlijk minder dan het oorspronkelijke (bruto) bedrag krijgt gestort. Iets met belasting of iets dergelijks. Nou ja, hoe je het ook wendt of keert, je zal aan bepaalde regels moeten geloven. Wij vertellen je in deze blog hoeveel belasting je over je vakantiegeld in 2024 moet betalen, evenals alle andere haken en ogen die eraan kleven.

Wat is vakantiegeld?

Iedereen heeft recht op vakantie. Dit is in principe 8% van je loon, wat je jaarlijks opbouwt, ook als je het minimumloon verdient. Overigens is het goed om te weten dat een eindejaarsuitkering of dertiende maand hier niet bij wordt gerekend. Mocht het zo zijn dat je ‘geen vakantiegeld’ opbouwt en het minimumloon verdient, dan moet het zo zijn dat je 108% van het minimumloon verdient.

Maar goed, bij de meeste werkgevers is het zo dat je vakantiegeld in mei krijgt uitgekeerd. Dit heb je het afgelopen jaar, waarschijnlijk vanaf afgelopen mei, opgebouwd. Het is een mooie verdienste waar mensen van op vakantie kunnen, al wordt het in de praktijk ook gebruikt voor andere zaken. Dus hoewel je het vakantiegeld noemt, ben je niet verplicht om er een vakantie van te boeken.

Uitzondering

Nederland zou Nederland niet zijn zonder regels, maar ook niet zonder uitzonderingen op regels. Zo is het zo dat:

  • je vakantiegeld minder kan zijn of kan ontbreken wanneer je meer dan drie keer van het minimumloon verdiend.
  • je vakantiegeld minder kan zijn, wanneer je door ziekte (of andere afwezigheid) een periode minder hebt verdiend. Met andere woorden: je vakantiegeld wordt berekend over het lagere salaris.

Het is verstandig om dus zelf goed onderzoek te doen naar dat soort dingen, om te voorkomen dat je onterecht op je werkgever afstapt en meer vakantiegeld eist, terwijl je daar helemaal geen recht op hebt. *ongemakkelijk*…

Belasting over vakantiegeld

Maar goed, nu waar het je waarschijnlijk om gaat: hoeveel belasting betaal je over je vakantiegeld? Nou, het antwoord daarop is wat moeilijker dan je wellicht denkt. Het is namelijk niet zo makkelijk dat je een x percentage belasting betaald over alleen je vakantiegeld. Dat komt omdat je vakantiegeld onderdeel uitmaakt van je inkomen en dus, in die zin, bij je salaris wordt opgeteld. Kijken we naar inkomsten, dan betaal je inkomstenbelasting. Afhankelijk van hoeveel je verdient, zal je een percentage aan belasting moeten betalen.

In 2024 kennen we in Nederland twee belastingschijven. Hiervoor geldt het volgende:

  • In 2024 is het gecombineerd tarief in de 1e schijf 36,97% en geldt tot €75.518
  • In 2024 is het tarief in de 2e schijf 49,50% en geldt vanaf €75.518

Als je door je vakantiegeld in een hogere schijf terechtkomt, dan spreek je over een bijzonder tarief. Check op je loonstrook of bij je werkgever wat dit voor jou zal betekenen.

Heffingskorting

En dat is niet het enige waar je rekening mee moet houden, nee, ook de heffingskortingen hebben invloed op de hoogte van je vakantiegeld. Een heffingskorting, in dit geval de algemene heffingskorting en arbeidskorting, verlaagt de belasting die je betaald. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de heffingskorting.

Omdat je vakantiegeld bovenop je normale salaris komt, kan het zijn dat de heffingskorting die je krijgt lager uitvalt dan je in eerste instantie had gedacht. In deze situatie zou dat betekenen dat je geld moet terugbetalen. Gelukkig heeft de Belastingdienst ook daar rekening mee gehouden, want over het vakantiegeld wordt een extra verrekeningspercentage toegepast.

Hoe hoog wordt mijn vakantiegeld?

Dus nee, je betaalt geen belasting over je vakantiegeld, maar wel op indirecte wijze. Aangezien we niet weten wat je verdient en in welke belastingschijven en/ of kortingen je valt, kunnen we ook niet zeggen hoe hoog je vakantiegeld is. Bovendien is het dus zo dat je bij een salaris van 3x het minimumloon misschien niet eens die 8% krijgt uitgekeerd. Mocht je er nieuwsgierig naar zijn, probeer dan eens contact op te nemen met de financiële afdeling van je bedrijf. Hij of zij zal hier ongetwijfeld meer inzicht in geven dan dat wij op dit moment doen.

Conclusie


Al met al kunnen we concluderen dat je indirect inderdaad belasting betaalt over je vakantiegeld. Hoewel het vakantiegeld bedoeld is als extra inkomen voor ontspanning, is het belangrijk om de regels en tarieven rondom inkomstenbelasting nog eens goed doornemen. Gelukkig wordt dit grotendeels voor je gedaan, maar dat verklaart wel waarom het extraatje niet exact die 8% van je bruto jaarsalaris betreft. Nou ja, je komt er vast en zo niet, dan zijn er genoeg professionals die je daarbij van informatie kunnen voorzien.

0 Shares
Gerelateerd

BlogErik van Loon vermogen

Een bourgondiër die houdt van rallycross, of een rallycoureur ook nog eens handelt in vlees. Het is maar…