Verzamelinkomen berekenen 2024: alles over het belastbaar verzamelinkomen uitgelegd

0 Shares
0
0
0

Het verzamelinkomen in Nederland is een belangrijk begrip binnen het belastingstelsel. Je gebruikt het om verschillende bedragen uit te rekenen en het belangrijkste, voor zowel jij als de Belastingdienst, is dat je weet hoe veel je waard bent en hoe veel geld je dat kost.

In dit artikel zullen we aan je uitleggen hoe het verzamelinkomen in 2024 kan worden berekend. We vertellen je wat het inhoudt, hoe en of het verschilt ten opzichte van vorig jaar en nog veel meer relevante informatie. Let op: we vertellen je het op een wijze die voor zoveel mogelijk mensen begrijpelijk is. De tekst zou af en toe misschien een beetje belerend kunnen over komen, maar zo bedoelen we het dus absoluut niet.

Wat is het verzamelinkomen?

Het verzamelinkomen is de som van alle inkomsten die een persoon gedurende een kalenderjaar ontvangt, verminderd door bepaalde aftrekposten. Het vormt in ieder geval de basis voor het berekenen van verschillende belastingen en toeslagen, zoals de inkomstenbelasting en de zorgtoeslag.

In principe is het zo dat het verzamelinkomen het inkomen is dat je op de aangifte van je inkomstenbelasting invult. In alle andere gevallen heet dat verzamelinkomen het geregistreerde inkomen, dat in de BRI (basisregistratie inkomen) staat.

Het basisregistratie inkomen

Mocht een overheidsorganisatie willen weten hoeveel zorgtoeslag ze je kunnen uitkeren, dan maken ze gebruiken van het BRI. In plaats van dat jij zelf wordt gevraagd om keer op keer dezelfde gegevens in te vullen, kunnen zij dit op een en dezelfde plek vinden, voor zowel jouzelf als alle andere mensen in ons land. Het is ontzettend handig, al snappen we dat het ook voor veel stress kan zorgen. Ale die gegevens op de juiste manier invullen… Je wil het ook niet verkeerd doen.

Belastingaangifte doen

Dus, dat verzamelinkomen hangt er dus onder andere vanaf van wat je in je inkomstenbelasting invult. Doe je overigens geen inkomstenbelasting, dan wordt je belastbaar jaarloon geregistreerd. Dat baseren zij op je:

  • uitkering
  • pensioen
  • en/ of loon uit loondienst.

Maar goed, als je zelf belastingaangifte gaat doen, dan heb je een hele hoop gegevens nodig. Aan de hand van de belastingaangifte, kan de Belastingdienst je verzamelinkomen vaststellen. De gegevens die hiervoor nodig zijn, zijn verdeeld in zo geheten boxen. Lees:

  • Box 1: Inkomsten uit werk, of een uitkering, en de eigen woning
  • Box 2: Inkomsten uit aandelen en dividenden
  • Box 3: Opbrengsten uit sparen en beleggen

Dat is in principe ook vrij logisch, want de gegevens die je voor de belastingaangifte nodig hebt, variëren van je jaaropgave(n) van 2023, partneralimentatie, het jaaroverzicht van je betaalrekening, spraarrekening en beleggingen, de jaaropgaaf van je hypotheek, de eventuele notarisafrekening, giften, onvermoede zorgkosten, leningen, schulden, AOV, dividend en de voorlopige inkomstenbelasting over 2023.

Verschillen ten opzichte van 2023

In principe is er niet heel veel veranderd, al is het voor sommige mensen wel relevant om even hun neus in bepaalde zaken te steken. Dat heeft alles te maken met het zogeheten belastingtarief.

In box 1 geldt: hoe meer je verdient, hoe meer belasting en sociale premies je betaalt. Vervelend, maar dat is nu eenmaal hoe het in Nederland is. Hoe hoog het percentage belasting is, hangt af de hoogte van je inkomen. Dat wordt ook wel als de ‘belastingschijf’ weergeven.

In 2024 is het gecombineerd tarief in de eerste schijf 36,97%, waar het in 2023 nog 36,93% was.
In 2024 is het tarief in de tweede schijf 49,50, dat was ook zo in 2023.

In box 2 geldt: je betaalt alleen belasting als je inkomen uit aanmerkelijk belang hebt. Het geldt voor bijna niemand, dus ik denk niet dat jij hiervoor in aanmerking komt.

In 2024 zijn er twee schijven in box 2, in 2023 was dat er nog maar 1.
Over het inkomen uit aanmerkelijk belang tot €67.000 betaal je in 2024 24,50% belasting.
Over het inkomen uit aanmerkelijk belang vanaf €67.000 betaal je in 2024 33% belasting.

In box 3 geldt: je betaalt belasting over inkomen uit vermogen, minus het heffingsvrije vermogen.

In 2024 betaal je vermogensbelasting boven de €57.000 of boven de €114.000 als je een fiscaal partner hebt. In 2024 ligt het belastingpercentage op 36%, in 2023 was dat nog 32%.

Weet dat er een vrijstelling voor een deel van je groene beleggingen en groene spaartegoeden geldt. In 2024 mag je groen sparen tot €71.251, in 2023 was dit €65.072. Met een fiscaal partner ligt de maximale vrijstelling op €142.502

Conclusie

Goed, we begrijpen dat dit ontzettend veel informatie is, maar zo ben je wel volledig op de hoogte van alles wat je moet weten. Mocht je vragen hebben, contacteer dan alsjeblieft een professional. wij weten in principe ook niets meer dan op de website van de Belastingdienst te vinden is. We hebben het alleen op een wat meer begrijpelijke manier weten te verwoorden.

0 Shares
Gerelateerd