Rishi Sunak: vermogen en meer

0 Shares
0
0
0

De politiek in ons land zorgt geregeld voor wat reuring, maar onze buren in het westen kunnen er ook wat van. Een gevallen kabinet, een minister die probeert partijleider te worden, een minister die daarin faalt, een ander kabinet, het vallen van dat andere kabinet en dan toch nog een nieuw kabinet met die verloren partijleider aan het hoofd. Snap jij het nog? Nee? Geen probleem. We vertellen je alles over Rishi Sunak. Sunak is de huidige premier van het Verenigd Koninkrijk en is uniek in elk opzicht. Benieuwd? Lees dan gauw verder. 

De conservatieve kant

Premier Johnson maakte begin vorig jaar bekend dat hij ging opstappen. Het maakte dat de zetel van premier vrij was, waarvoor zich meerdere gegadigden meldden. Liz Truss was uiteindelijk die won, maar zij hield het niet lang vol. Er volgden nieuwe verkiezingen, met opnieuw meerdere gegadigden. Eén daarvan was Penny Mordaunt. Later trok zij zich toch terug en was de enige die nog overbleef als mogelijk partijleider de heer Sunak. Waar hij in kabinet-Johnson II nog Minister van Financiën (Chancellor of the Exchequer) was, was hij in één klap leider van de Conservatieve Partij en daarmee leider van het land. 

Een absolute man van aanzien, een unieke in zijn soort, een premier met veel ‘records’: Rishi Sunak is an one of a kind.

Van migrantenzoon naar premier

Voordat we vertellen wat er zo interessant is aan dat hij premier is, gaan we even terug naar het verleden. 

Southampton was de plek die op 12 mei 1980 de kleine Sunak op deze wereld mocht verwelkomen. Geboren als migrantenzoon, begon hij zijn leven misschien al wel met 1-0 achter. Tenminste, alleen als je naar zijn achtergrond zou kijken. Zijn vader was huisarts en moeders was succesvol in de medische wereld. Ze verdienden daarmee een zakcentje waarmee ze Sunak naar Winchester College stuurden. Zegt jou misschien niets, maar schijnt een van de oudste en meest prestigieuze kostscholen in Engeland te zijn. Dat bleek overigens pas het begin van de carrière waar Sunak aan begon. Politiek, economie en filosofie waren de studies die hij aan Oxford University afrondde. Ook een plek waar je zeker niet ongelukkig van wordt. Een tweede universiteit waaraan hij studeerde was Stanford University, waar hij een MBA haalde.

Zijn carrière begon overigens niet in de politiek, maar in de economische wereld. Hier bouwde hij langzamerhand zijn eerste miljoenen op. 

Een start in de politiek

De meesten die het tot premier van het Verenigd Koninkrijk schoppen, zijn ontzettend ervaren in de politiek. Sunak is daar een uitzondering in, want pas in 2015 werd hij politiek actief. Eerst als lid in het Lagerhuis, later als minister van Financiën en nu dus als premier. Er moet daarbij trouwens wel worden vermeld dat de titel als minister die hij droeg, een van de meest belangrijke titels na de premier is. In ieder geval was Boris Johnson degene die hem benoemde, dus bedankt Boris, kan je wel zeggen. Tenminste, het scheen nogal te zijn dat de twee kemphanen het niet altijd met elkaar eens waren, wat leidde tot veel discussie. Zelfs zó veel discussie dat Sunak ontslag nam en het kabinet van Johnson werd beëindigd. 

Sunak als de meest vermogende premier ooit

Hoe het ook wendt of keert, Sunak is premier en hoe. Zo is hij met zijn 43 jaar één van de jongste premiers ooit (of in ieder geval in 200 jaar tijd) en heeft hij een vermogen zo groot als bijna nooit voorkomt, in die functie. Het vermogen van zijn familie, want nee, het is niet alleen van hem, wordt geschat op zo’n 850 miljoen euro. Dat is zó veel geld, dat wij er eigenlijk niks bij voor kunnen stellen. Het vermogen komt voor een groot gedeelte van zijn vrouw, die uit een miljardenfamilie uit India komt. Haar naam is Akshata Murthy. 

Ergens past het vermogen hem ontzettend goed. Hij heeft zich immers een lange tijd over de financiën van het rijk gebogen en zal dat ongetwijfeld nu nog steeds doen. Toch zijn deze feiten niet het enige wat hem siert. Sterker nog, het vermogen is misschien wel hetgeen dat hem juist niet siert. De vrouw van Sunak bleek helemaal geen bealstingen over haar miljoenenvermogen te betalen, terwijl ze er wel gewoon woont. 

Zijn afkomst siert zijn premierschap

Sunak is van Indiase komaf en gelooft in het hindoeïsme. De dag waarop hij door koning Charles werd beëdigd als premier, was het één van de belangrijkste feestdagen in het hindoeïsme, genaamd Divali. Hij is de eerste Indiase-Hindoestaanse premier van het Verenigd Koninkrijk en schuift zijn religie en afkomst niet onder stoelen of banken. Daarentegen schijnt hij het Koninkrijk erg trouw te zijn, maar ook dit kwam in opspraak toen er iets bekend werd. Sunak zou namelijk gewoon voor langere tijd een verblijfsvergunning in de Verenigde Staten te hebben. Het riep vragen bij de Britten op, gezien daarmee die wens voor het Verenigd Koninkrijk volgens hen ineens een stuk minder was. 

Maar goed, Sunak is en blijft de premier van het land. Hoe lang hij blijft, daar zijn de meningen over verdeeld. De Conservatieve Partij doet het namelijk niet zo goed en er bestaat een kans dat er over een tijd gewoon weer opnieuw verkiezingen worden gehouden.

Het vermogen van Rishi Sunak

Zoals vermeld komt het vermogen van Rashi Sunak neer op honderden miljoenen. Hij is daarmee multimiljonair, al heeft hij het vermogen niet alleen aan zichzelf te danken. Zijn vrouw komt uit een extreem vermogende familie, waar zij ook de vruchten van heeft geplukt. Hoewel het een man is met veel aanzien, zal het niet onder stoelen of banken moeten worden geschoven dat er ook wel een aantal omstreden zaken van hem bekend zijn. Absoluut niet iedereen is de fan van die beste man. Maar, zolang jij niet verteld hoe het beter kan of jezelf ‘aanbiedt’ als vervanger, vinden wij dat we er ons niet over uitlaten. 

0 Shares
Gerelateerd