Zo behoud je jouw vermogen als gepensioneerde

0 Shares
0
0
0

Jarenlang heb je hard gewerkt om een bepaald vermogen op te bouwen. Dit vermogen betekent voor jou dat je een bepaalde mate van financiële vrijheid hebt. Je kan doen en kopen wat je wil, wanneer je maar wil. Waar een kapotte wasmachine anderen misschien stress zal geven, you couldn’t care less.

Super natuurlijk, maar hoe zit dat eigenlijk als je met pensioen gaat?Je ‘normale’ inkomen is ineens geminimaliseerd tot je AOW en de hoogte aanvullende pensioen. Kan je dan nog steeds alles doen en laten wat je wil? Het antwoord op die vraag en nog veel meer relevante informatie, lees je in deze blog.

De opbouw van je pensioen

Allereerst zullen we je vertellen waaruit je pensioen eigenlijk bestaat of kan bestaan. Misschien herken je al een aantal punten en kan je van daaruit verder rekenen. Over dat rekenen trouwens later meer. Lees voor nu:

  • AOW: iedere Nederlander die heeft gewerkt of gewoond in Nederland, krijgt AOW. De hoogte hiervan is afhankelijk van hoe lang je in Nederland bent geweest, met wie en of je samenwoont en de hoogte van het minimumloon op dat moment.
  • Werknemerspensioen: in loondienst bij een werkgever? Mooi, waarschijnlijk bouw je via je werk een aanvullend pensioen op.
  • Spaargeld of beleggingen: niemand zal zeggen dat je die €30.000 aan spaargeld moet inleveren als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Dit kan je dus nog gewoon gebruiken.
  • Lijfrente: via premies en beleggingen zal je later periodieke uitkeringen ontvangen. Vaak wordt hiervoor gekozen wanneer er geen sprake is van een werknemerspensioen.

In principe spreken bovenstaande punten vrij voor zich. De meest zullen altijd nog iets doen naast de AOW, omdat dat hun levensstandaard niet kan onderhouden.

Spaargeld is niet hetzelfde als vermogen opbouwen

Zoals we zeiden, niemand zal zomaar aan je spaargeld komen. Of nou ja, op een bepaalde grens zal je wel belasting moeten betalen, maar dat is nooit anders geweest. Toch is het bij je pensioen niet zo dat er met ‘vermogen opbouwen’ puur en alleen op je spaargeld wordt gedoeld. Zo kan je je vermogen ook ‘opbouwen’ via zoiets als lijfrente of door het te beleggen.

Afhankelijk van hoeveel je dan inlegt, zal je een bepaalde hoogte aan geld krijgen uitgekeerd, wanneer je met pensioen bent. Hoeveel dat is, kan je niet zo uit de losse vinger berekenen. Gelukkig zijn er tools, tools waarmee je pensioen berekenen simpelweg fantastisch gaat.

Jong geleerd is oud gedaan

Eigenlijk geldt er bij het pensioen, hoe je het ook wil opbouwen, één regel. Een regel, die je vertelt dat jong geleerd, oud gedaan is. Met andere woorden, hoe eerder je je verdiept in je pensioen, hoe meer voordeel je daar in de toekomst van zal hebben. Je bent je al op vroege leeftijd bewust van wat het eigenlijk inhoudt en kan op die manier met een gerust hard de jaren naar je pensioen toe beleven. We hopen je in elk geval dat het je in deze blog allemaal wat duidelijker is geworden qua vermogen en pensioen. Mocht je nog vragen hebben, kijk dan even of je een financieel adviseur bij jou in de buurt kan raadplegen!

0 Shares
Gerelateerd