De grootste werkgevers van Nederland

0 Shares
0
0
0

Nederland is een land dat bekend staat om zijn bloeiende economie en diverse arbeidsmarkt. Het is dan ook een reden dat veel mensen van buiten Nederland hier graag heen komen om te werken. We hebben immers prettige voorzieningen en veel is goed geregeld. Aan de andere kant krijgen we er dan weer kennis voor terug. In die zin een echte win-winsituatie.

Echter is het wel zo dat er werk moet zijn voor degene die ernaar zoeken. Tegenwoordig is dat gelukkig in veel sectoren niet echt een probleem. Bovendien bestaan er in Nederland talloze grote werkgevers die ieders heel veel banen aanbieden. Maar wat zijn eigenlijk de grootste werkgevers van Nederland? We vertellen het je in deze blog!

Let op: het is geen rangorde, gewoon een lijst met een aantal van de grootste werkgever in het land.

#1 Ahold

Misschien wel met afstand is dit moeder bedrijf de allergrootste van Nederland. Onder de vleugels van Ahold vindt je in Nederland onder andere Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en bol.com. Dit zou goed zijn voor iets meer dan 30.000 banen in Nederland. Echter is dat niet het gehele bedrijf. Sinds enige tijd is Ahold gefuseerd met het Belgische Delhaize. Ze zijn over de hele wereld werkzaam en zouden op die grootte wel 375.000 banen verzorgen. Bij winst en omzet wordt er dan ook gemakkelijk gesproken over miljoenen en zelfs miljarden euro’s. Een fascinerend bedrijf, kunnen we wel stellen.

#2 ASML

ASML is een toonaangevend Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van geavanceerde computerchips. Het levert cruciale apparatuur voor de productie van computerchips en geïntegreerde schakelingen wereldwijd. Wat dat betreft is het ook een bedrijf dat zoveel unieke kennis bevat, dat het veel macht heeft. Over het aantal banen: in september 2022 kwam er een bericht dat de komende jaren het aantal werknemers in Nederland zou worden verdubbeld naar zo’n 35.000 mensen. Deze mensen worden aangetrokken van over de hele wereld, om zich te vestigen in en rond het Brabantse Veldhoven. Het nadeel van een gecentreerd bedrijf als deze, is dat het weinig ruimte over laat voor andere mensen op die plek.

#3 Rabobank

Wat dacht je van de Rabobank dan? Deze bank is een van de grootste banken van het land en is een bedrijf dat zich op veel plekken laat zien. Er zijn natuurlijk de mensen die klanten te woord staan, maar wat dacht je van iedereen die bezig is met IT, veranderingen in beleid, financiële professionals en de personen die op mondiaal vlak bezig zijn met het in de gaten houden van ontwikkelingen. Het resulteert in Nederland op zo’n 25.000 banen, waarbij er veel voordelen voor werknemers gelden. Moeten ze natuurlijk wel laten zien dat ze bij de Rabobank willen werken.

#4 KLM

Zoek je op Google naar ‘hoeveel mensen werken bij KLM’, dan is het eerste dat je leest dat het zo’n 28.000 mensen betreft. Toch gek, als je erover nadenkt dat ze door een aantal misstanden een enorme imagoschade opliepen en dat vliegen steeds minder populair wordt. Althans, dat laatste is de bedoeling vanwege milieuoverwegingen. Toch werken er ook na de erbarmelijke corona periode nog talloze mensen voor deze vliegtuigmaatschappij. De maatschappij vierde in 2019 overigens haar honderdste verjaardag en is de oudste maatschappij die nog onder haar eigen naam opereert. Dat laat maar weer zien hoe populair ze na al die jaren nog zijn.

#5 Defensie

Poeh, vergeet Defensie niet. Er zijn alleen al bijna 70.000 militairen, burgers en reservisten en elk jaar komen daar nog heel veel mensen bij. De reden hiervoor is dat de krijgsmacht in de toekomst ook nog altijd sterk moet blijven. Behoud je bijvoorbeeld nu alleen de militairen die al bijna uit dienst treden, dan heb je straks geen leger mee nodig. Het is een enorme organisatie die de veiligheid van ons land probeert te waarborgen. We zijn dankbaar voor elke persoon die zich aanmeldt en paraat staat om voor ons land te vechten. Van die 70.000 betreft het namelijk zo’n 40.000 beroepsmilitairen. 40.000(!). Dat is genoeg om een redelijke stad in Nederland op te vullen.

#6 Belastingdienst

In mei mag het misschien wel weer wat mooier weer worden; het is tegelijkertijd ook een maand waar veel mensen tegenop zien. Dat heeft alles te maken met de uitslagen van de belastingaangifte die dan plaatsvinden. Maar ook op andere tijden van het jaar is de belastingdienst niet iedereens grootste vriend. En toch, toch zijn er veel meer mensen die bij de Belastingdienst werken dan je misschien in eerste instantie had gedacht. Er werken momenteel namelijk zo’n 25.000 mensen bij de bedrijfstak die onder het Ministerie van Financiën valt.

#7 PostNl

In onder andere de decembermaand heeft dit bedrijf het ontzettend druk. Er zijn mensen die zich bezig houden met het sorteren van de post, mensen die de post bezorgen, degene die het hele zooitje organiseren, die er zijn voor de medewerkers zelf (HR) en nog veel meer anderen. In zijn totaliteit komt het neer op zo’n 37.000 medewerkers. En als je je dan afvraagt hoe het nog steeds kan dat het soms zo lang duurt dat je pakketje zo lang onderweg is? Nou, omdat er nog véél meer mensen zijn die die pakketjes bestellen. Misschien wel té veel. Want die duizenden werknemers staan los van alle andere postbedrijven die in Nederland actief zijn, waaronder DPD en DHL.

#8 NS

Ah, de Nederlandse Spoorwegen. Degene die je proberen aan te sporen (snap je) om het openbaar vervoer te pakken, maar ook degene die het reizen in de spits juist duurder willen maken. Hoe dat met elkaar rijmt, snappen wij ook niet. Maar goed, je kan van ze vinden wat je wil, echter doet dat waarschijnlijk teniet aan het feit dat ze een enorme werkgelegenheid in Nederland creëren. Er zijn namelijk zo’n 20.000 werknemers bij deze werkgever in dienst. Werknemers die elke dag proberen dat jij zo goed en soepel mogelijk van a naar b kan komen. Nou ja, we zijn blij dat ze er zijn, al zijn we het lang niet altijd eens met hetgeen wij op het spoor zien gebeuren.

En zo zijn er nog talloze andere, misschien wat minder bekende, maar zeker grote werkgevers in Nederland. We hopen dat we nog lang in een periode blijven leven waar de banen voor het oprapen liggen.

0 Shares
Gerelateerd