Weer zoiets waar je bijna nooit iets mee hoeft te doen, maar in sommige gevallen er toch wel degelijk ingewikkeld kan zijn. Als je er mee te maken hebt, tenminste. We hebben in dit geval over een, hoe kan het ook anders, belasting-gerelateerd begrip. Dit is… het bijzonder tarief!
Het bijzonder tarief heeft iets te maken met de loonheffing, het deel van je salaris dat je werkgever betaalt aan de Belastingdienst. Of nou ja, eigenlijk is het bijzonder tarief iets dat juist meer over alles wat je bovenop je normale salaris gaat. Hoe dat zit, evenals nog meer relevante informatie, lees je in deze blog. Mocht je overigens nog vragen hebben, dan verzoeken we je contact op te nemen met een professional. Wij weten waarschijnlijk evenveel als jij.
Waarom bestaat het bijzonder tarief?
Voordat we daadwerkelijk vertellen hoe hoog het bijzonder tarief nu werkelijk is, vertellen we je graag over het stukje ‘waarom’. Als het goed is zie je dat je over het bijzonder tarief, dus hetgeen wat je allemaal bovenop je normale salaris krijgt, meer belasting betaalt. Ergens is dit vrij logisch, omdat je daarover niet de loonheffingskorting ontvangt zoals je dat gewend bent.
Het resulteert er zich in dat je uiteindelijk minder overhoudt dan je wellicht dacht. Misschien leuk, zo’n dertiende maand, maar het zal lang niet zo hoog uitvallen als je misschien hebt verwacht. Ook voor zoiets als het vakantiegeld geld dit. Maar goed, aan de andere kant voorkomt het bijzonder tarief wel dat je salaris dat je in een hogere belastingschijf terecht komt dan je nu zit. Dat is dan weer mooi meegenomen.
Het bijzonder tarief 2024
Well, nadat je begrijpt wat het bijzonder tarief is en wat dit voor de belasting betekent, is het tijd om over te gaan met welke percentages er in 2024 worden gerekend. Afhankelijk van je jaarinkomen betaal je een bepaald percentage. Overigens is het in dit geval zo dat het in eerste instantie niet uitmaakt of je de AOW-leeftijd al wel of niet hebt behaald. Alle percentages zijn het zelfde. Er geldt:
- Verdien je minder dan €75.518 per jaar? Houdt rekening met 36,97% (procent) in 2024
- Verdien je méér dan €75.518 per jaar? Houd rekening met 49,5% (procent) in 2024
Ziet er vrij duidelijk uit nietwaar?
Uitzonderingen
Uitzonderingen? Zijn er uitzonderingen hierop? Ja, Nederland zou Nederland niet zijn als er weer met nog wat extra regeltjes wordt gewerkt. Zo bestaat er in dit geval ook nog het verrekeningspercentage. Hiervoor geldt dat de loonheffingskorting verandert naar mate de hoogte van je inkomen verandert. De percentages vind je in de tabellen van de Belastingdienst. Bij het rekenen mag je trouwens of de percentages bij elkaar rekenen, of de 2 percentages afzonderlijk toepassen. Het resultaat is altijd in het voordeel van de jouzelf.
We kunnen trouwens niet zo 1, 2, 3 zeggen welke percentages je moet gebruiken, omdat dat afhangt van de soort tabel die je gebruikt. Je hebt namelijk de witte en de groene tabel. De witte gebruik je voor loon uit tegenwoordige dienstbetrekking (loondienst), de groene voor loon uit vroegere dienstbetrekking (uitkering of pensioen). Maar goed, omdat we de ergste niet zijn, kunnen we je nu al vertellen dat je waarschijnlijk de witte nodig hebt.
Waarom is ons belastingstelsel zo ingewikkeld?
De enige vraag die bij ons omhoog komt borrelen, is nog steeds waarom ze het ons zo moeilijk maken. En na even denken, komt dat vooral omdat de inhoud van ons belastingstelsel zo complex is. Daarvoor zijn een aantal redenen te geven. Ten eerste is het belasten van diverse inkomstenbronnen, zoals salaris, ondernemingswinsten en investeringen, inherent complex. Ook spelen politieke beslissingen een rol, met verschillende partijen die verschillende belangen behartigen. Daarnaast zijn er talloze uitzonderingen, aftrekposten en regelingen om bepaalde sectoren te stimuleren of burgers te ondersteunen. Veranderende economische omstandigheden en internationale overeenkomsten voegen nog meer complexiteit toe. Uiteindelijk wordt dit gedaan om het zo eerlijk en efficiënt mogelijk te doen. Dat dat botst met de behoeft aan eenvoud, resulteert in een complex en moeilijk te doorgronden systeem.
Conclusie
Goed, hopelijk ben je wat wijzer geworden over het bijzonder tarief. Houd in gedachten dat het logisch is dat je uiteindelijk minder ontvangt dan je had verwacht, vanwege dit tarief en het ontbreken van de loonheffing die je gewend bent. Waarschijnlijk is de salarisadministratie op jouw werk capabel genoeg om al je vragen hierover te beantwoorden. Anderzijds kan je er ook vanuit gaan dat ze het gewoon goed hebben gedaan. In elk geval hopen we je voldoende te hebben geïnformeerd over dit onderwerp.